Menu Sluiten

BLOG

Iedere maand schrijft WeStyle een column in de nieuwsbrief van Zandbergen Makelaardij Havelte. In deze nieuwsbrieven belicht WeStyle steeds een ander aspect op het gebied van Interieur & Styling.

Kleur op het plafond

Een metamorfose in het interieur kan al snel worden bereikt door kleur toe te voegen aan een ruimte. Dit kan door middel van accessoires, maar effectiever is het aanbrengen van kleur op de muren -of zelfs op de 5e muur, zoals het plafond ook wel eens wordt genoemd.

Meestal wordt gekozen voor een wit plafond. Een logische keuze, want wit maakt licht, is rustgevend en altijd goed in combinatie met andere kleuren. “Een donker plafond verlaagt de ruimte” zo luidt ook nog eens de regel. Maar dit wordt door veel mensen anders ervaren indien een kleurpalet wordt gekozen waarbij de kleur op het plafond een tint lichter is dan op de wand is toegepast. Mooi om dit kleurpalet vervolgens weer terug te laten komen in meubels en accessoires.

Uiteraard is het niet nodig het gehele plafond te schilderen, maar kan ook een deel van het plafond een kleur krijgen. Hiermee wordt de woonfunctie -bijvoorbeeld de eethoek, een werkplek of erker- binnen de kamer benadrukt. Zoals op de eerste foto hiernaast te zien is wordt de woonkamer, door toepassing van kleur, optisch in meerdere ruimtes gescheiden. De eethoek wordt hierdoor als het ware door kleur omarmt. In de slaapkamer ontstaat door het aanbrengen van kleur een nis aan het hoofdeinde van het bed. Dit creëert een gevoel van geborgenheid. 

Wanneer meerdere wanden inclusief het gehele plafond in één donkere tint zijn geschilderd kan een ‘box-effect’ ontstaan, waardoor dit geschikter is voor kleine ruimtes als het toilet. Een geheel donkerblauw geschilderde kamer zorg echter ook voor intimiteit, wat een sfeervol plaatje oplevert voor een slaapkamer.  

De conclusie is dan ook dat het wat lef vergt om kleur op het plafond toe te passen. Maar eenmaal aangebracht wordt u beloond met een ruimte die net iets spannender is dan wanneer het plafond “standaard wit” wordt gelaten.

Photo credit: cinterior_ 

< Terug naar het overzicht